Arto Paasilinna: Suomalainen kärsäkirja

En ole pitkään aikaan kirjaa lukiessa nauranut näin paljoa kuin nyt. Enkä itse asiassa paljoa ole Paasilinnan kirjoista perustanut saati suomalaisia kirjailijoita suosinut.  Mitä tekusta katsonut Hurmaavan joukkoitsemurhan. Käännöskirjallisuus on ollut aina luettujen listalla top 10.

Pääosassa ovat sirkusnorsu Emilia ja sirkusprimadonna Lucia Lucander. Kun EU kieltää sirkusnorsujen pitämisen Suomessa, parivaljakko kulkee ihmeellisen matkan Moskovan sirkuksen, Siperian kautta takaisin Suomeen ja Satakuntaa. Ennen juhannusta Satakunnasta lähtee kolmikko Emilia, Lucia ja Paavo Satoveräjä kohti Lappeenrantaa ja Saimaan kanavaa. Lucia ja Paavo taittavat matkaa komeassa kaksipaikkaisessa, Rondo-vuodesohvasta tehdyssä norsusatulassa, joka on varta vasten heille suunniteltu.  Lappeenrannassa Emilia nostetaan laivaan ja matka kohti uutta kotia luonnonpuistoa Etelä-Afrikassa alkaa.

Tarkoitus oli ensin kirjoittaa pätkiä kirjasta, mutta… oli vaikea karsia mistä kirjoitan, kun hauskoja sattumia riitti. Emilia oppii tanssimaan Igorin kanssa ripaskaa, osallistuu heinäntekoon, ui lahnaverkkoon, riehuu umpihumalassa Tampereen keskustassa., tapaa ensimmäisen suomalaisen sukellusveneenrakentajan, runnoo linja-auton jne jne…

Nyt otin kirjastosta seuraavaksi lukuun Paasilinnan Neitosten karkuretki (http://www.ksml.fi/viihde/kirjat/neitosten-karkuretki-arto-paasilinna/240656 ) .  Odotukset ovat korkealla.

Ja vanhempien hyllyssä on ainakin kolme Paasilinnaa odottamassa lukijaa.