Löytämisen ilo on vilpitöntä hyvän mielen toimintaa

 

Antti Tiainen  Helsingin Sanomat

Keräilijän vastakohta on alakuloinen ihminen, jonka mielestä elämässä ei ole enää mitään mielenkiintoista. Näin uskoo filosofian tohtori, psykologi Pirkko Sammallahti.

"Voisi sanoa, että keräilijät ovat ihmisistä onnellisimpia", Sammallahti sanoo.

Keräilijät ovat innostuneita ihmisiä. "Oikeastaan keräily on hyvän mielen toimintaa puhtaimmillaan, koska sitä toteuttaa motivoitunut ihminen", Sammallahti tiivistää.

 

Keräily on myös lapsekasta toimintaa. Lapsena lähes jokainen – niin tyttö kuin poika – keräilee jotain, keräilykorteista pikkukiviin.

"Kymmenenvuotiaat ovat keräilyn kunkkuja. Se liittyy ajattelun kehittymiseen", Sammallahti selostaa.

Noin kymmenvuotiaana lapsi hahmottaa asioille yläkäsitteitä. Hän ymmärtää esimerkiksi, että kaikki erilaiset autot kuuluvat luokkaan autot, eli hahmottaa niin sanotusti autouden ideaa. Silloin on luontevaa keräillä autokortteja tai pitää listaa siitä, mitä autoja on bongannut.

Kun lapset varttuvat aikuisiksi, miehet tuntuvat jatkavan useammin keräilyharrastuksien parissa. "Miehillä säilyy helpommin tällaisia lapsekkaita ominaisuuksia."

Psykologin mukaan keräilyssä olennaisinta on löytäminen. Siihen tarvitaan aina myös onnea. Jos esimerkiksi keräilykorttipakettia ostaessa näkisi ennalta, mitä kortteja se sisältää, korttien hankkimisessa ei olisi mitään kiehtovaa.

 

Keräily voi olla myös sairaalloista, mutta silloin se on luonteeltaan täysin erilaista.

"Patologista keräilijää ei motivoi löytäminen, vaan hänen on sietämätöntä heittää mitään pois."

Tavanomainen keräilykin voi tosin karata käsistä.

"Hillitön muoto asiasta on maaninen keräily. Maaniselle henkilölle jokainen löytö on loistava", Sammallahti kertoo.

Suomalaisille tutuin keräilijä taitaa olla Muumi-sarjojen Hemuli, joka lamaantuu, kun hän tajuaa keränneensä kaikki olemassa olevat postimerkit. Hän ei ole enää keräilijä, vaan omistaja. Sitten Hemuli keksii alkaa kerätä kasveja, ja elämänilo palaa.

"Se on tyypillistä keräilijöille. He keksivät tapoja laajentaa harrastustaan", Sammallahti kuvailee.